La cupletista Adela Margot en València (1911-1919)

Amb el títol «Estrellas locales para un género global. La cupletista Adela Margot en València (1911-1919)» el passat maig férem un recorregut per la trajectòria de l’artista Adela Margot en el congrés Congreso internacional VI Encuentro de la comisión de Música y artes escénicas (SEdeM): La escena popular española en el espacio americano, que tingué lloc els dies 19-24 de maig de 2021 a la Universidad Complutense de Madrid.

Ara es pot llegir la publicació a a la revista Pasado y Memoria, en un article que he titulat ‘Discursos a través de la celebritat local: la cupletista Adela Margot a València durant la dècada de 1910’. És d’accés lliure en este enllaç: https://rua.ua.es/…/121010/1/Pasado-y-Memoria_24_06.pdf

Adela Margot fou una cupletista d’origen madrileny que va obtindre especial rellevància a València entre els anys 1911 i 1919, amb un ressò que ha perviscut fins a l’actualitat. L’estudi explora la idea que l’èxit de l’artista es va articular al voltant del conflicte sobre els espectacles que va enfrontar a les diferents ideologies polítiques. La Margot es va personalitzar la lluita per l’hegemonia discursiva d’allò considerat moralment desitjable en relació amb l’erotisme en escena, un protagonisme que va col·laborar en la popularització massiva del cuplet entre públic de la regió. Al mateix temps, Margot va recollir i va saber explotar els escàndols que esdevingueren al seu voltant per a mantindre l’estatus artístic mentre s’adaptava a les exigències dels canvis en els models femenins artístics de l’època. A través de la reconstrucció del recorregut biogràfic de l’artista, l’article aborda qüestions relatives a les dinàmiques de construcció de la celebritat local en interacció amb els discursos i productes culturals de l’entorn, participant en la comprensió global del fenomen de les estrelles en el gènere del cuplet

Espere que el gaudiu tant com jo escrivint-lo!

📷 Adela Margot – Antonio Esplugas – Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, Spain – CC BY-NC-ND. Disponible a Europeana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *